espa logo
Πανεπιστήμιο Πατρών, Γ. Σεφέρη 2, Αγρίνιο atekerle@upatras.gr +302641074204

Το έργο

ΕΕ1: Βελτιστοποίηση παραγωγής βιομάζας μικροφυκών – Έρευνα σε εργαστηριακή κλίμακα

Μικροφύκη διαφόρων γενών (π.χ Nannochloropsis, Tetraselmis Isochrysis) θα μελετηθούν στo εργαστήριo με σκοπό τη βελτιστοποίηση των συνθηκών αύξησης. Ειδικότερα θα μελετηθεί η επίδραση της θερμοκρασίας, της φωτοπεριόδου, της σύστασης του θρεπτικού μέσου, του pH, της διοχέτευσης CO2 στον ειδικό ρυθμό αύξησης, στην ικανότητα βιοσύνθεσης πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, πολυσακχαριτών και χρωστικών.

ΕΕ2: Λειτουργία Πιλοτικής Μονάδας – Πιλοτική μαζική παραγωγή βιομάζας μικροφυκών – Βελτιστοποίηση λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας.

Η παρούσα ενότητα εργασίας περιλαμβάνει λειτουργία μιας πιλοτικής μονάδας καλλιέργειας μικροφυκών που θα περιλαμβάνει βιοαντιδραστήρες τύπου ανοικτής δεξαμενής. Οι αντιδραστήρες πιλοτικής κλίμακας για τη διεξαγωγή των πειραμάτων πιλοτικής κλίμακας  θα παραχωρηθούν από την εταιρεία PLAGTON SA που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, στις εγκαταστάσεις της οποίας υπάρχουν οι ανάλογες δεξαμενές. Το είδος του μικροφύκους που θα μελετηθεί θα είναι εκείνο που θα παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς αύξησης, υψηλές αποδόσεις, ταχεία προσαρμογή στις μεταβολές των συνθηκών αύξησης σύμφωνα με την ΕΕ1. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας θα λαμβάνονται δείγματα και θα προσδιορίζεται η βιομάζα και η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, αμινοξέα, λιπίδια, πολυσακχαρίτες και χρωστικές. Η παραγόμενη βιομάζα θα συλλέγεται και θα επεξεργάζεται προκειμένου τα περιεχόμενα θρεπτικά συστατικά να καταστούν βιοδιαθέσιμα στους εκτρεφόμενους ιχθείς.

ΕΕ3: Παρασκευή νέων ιχθυοτροφών με ενσωμάτωση βιομάζας μικροφυκών και χρήση στην εκτροφή του λαβρακιού.

Η επεξεργασμένη βιομάζα μικροφυκών θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη ιχθυοτροφών οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν πειραματικά για τη σίτιση του λαβρακιού. Θα προσδιοριστούν ζωοτεχνικές παράμετροι ενδεικτικές της φυσιολογικής κατάστασης των ψαριών όπως: ανάπτυξη, επιβίωση, εκμετάλλευση τροφής, ειδικός ρυθμός ανάπτυξης, θερμικός συντελεστής ανάπτυξης, συντελεστής εκμετάλλευσης της πρωτεΐνης, συντελεστής αξιοποίησης της πρωτεΐνης, συντελεστής σωματικής κατάστασης, και ηπατοσωματικός δείκτης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο