espa logo
Πανεπιστήμιο Πατρών, Γ. Σεφέρη 2, Αγρίνιο atekerle@upatras.gr +302641074204

Εταίροι έργου

Περιγραφή συμμετεχόντων

Τμήματα Πανεπιστημίου Πατρών

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος [Ε.Π.Σ. (ΜΠ)] σχετίζονται με θέματα προστασίας περιβάλλοντος (φυσικοχημική και βιολογική επεξεργασία αποβλήτων) και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για το σκοπό αυτό. Το Ε.Π.Σ. (ΜΠ) έχει σημαντική συνεισφορά σε βασική έρευνα και βιοτεχνολογικές εφαρμογές μικροφυκών και κυανοβακτηρίων. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω εργαστήριο έχει μελετηθεί η ανάπτυξη διαφόρων στελεχών σε εργαστηριακούς και μεγάλης κλίμακας βιοαντιδραστήρες.

Ωστόσο στο έργο αυτό συμμετέχουν δύο ακόμη εργαστήρια, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Βιολογίας [Ε.Β. (ΤΒ)], καθώς και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Τμήματος Χημικών Μηχανικών [Ε.Π.Σ. (ΤΧΜ)]. Το ερευνητικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας (ΕΜ) (Τμήμα Βιολογίας) σχετίζεται με τη μελέτη και την παραγωγή μικροβιακών λιπιδίων (SCOs) από ελαιογόνους μικροοργανισμούς, τα οποία έχουν εξαιρετική σύσταση ή δομή, υψηλού βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του ΕΜ επικεντρώνονται στην επίδραση της χρήσης ζωοτροφών που περιέχουν μικροστοιχεία και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) στην ανάπτυξη των ψαριών και τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου από την κατανάλωση αυτών των ψαριών. Η έρευνα στο ΕΜ περιλαμβάνει, επίσης, την ανάπτυξη καινοτόμων βιοτεχνολογικών εφαρμογών, καλλιεργώντας επιλεγμένα ελαιογόνα στελέχη μικροοργανισμών σε υποστρώματα χαμηλού κόστους (αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα, ακατέργαστη γλυκερόλη, υγρά απόβλητα ελαιοτριβείου, κ.ά.) προς παραγωγή SCOs πλούσιων σε PUFAs ή περαιτέρω μετατροπή τους σε βιοκαύσιμα (βιοντήζελ, βιο-υδρογόνο), μειώνοντας την τοξικότητα των αποβλήτων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη βιολογική παραγωγή τροφίμων. Επιπλέον, η βασική έρευνα επικεντρώνεται στην αποσαφήνιση σημαντικών βιοχημικών γεγονότων στα κύτταρα των ελαιογόνων μικροοργανισμών, καλλιεργούμενα σε υδρόφιλα και/ή υδρόφοβα υποστρώματα. Το ΕΠΣ (ΤΧΜ) ασχολείται με τη φυσικοχημική και βιολογική επεξεργασία αποβλήτων (στερεών και υγρών). Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό / κατασκευή και λειτουργία τέτοιων μονάδων βιομηχανικής κλίμακας. http://esl.chemeng.upatras.gr/index.php/en/

Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) είναι κυβερνητικό ερευνητικό ίδρυμα. Το βασικό πεδίο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΕΛΚΕΘΕ επεκτείνεται σε όλα τα πεδία  του υδρόβιου περιβάλλοντος. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) έχει ως επιστημονικό αντικείμενο την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, που αναφέρεται κυρίως στις υδατοκαλλιέργειες, στη βιοποικιλότητα, τη δομή και τη δυναμική του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τη διαχείριση των οικοσυστημάτων, τη γενετική των θαλάσσιων οργανισμών, την αναζήτηση νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και οργανισμών, καθώς και την πιστοποίηση της γνησιότητας και προέλευσης των οργανισμών και προϊόντων τους. Ειδικότερα, στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών το ΙΘΑΒΒΥΚ εστιάζει στη κατανόηση της βιολογίας, φυσιολογίας, παθολογίας, ηθολογίας, μεταβολισμού και γενετικής των εκτρεφόμενων ή δυνάμενων να εκτραφούν υδρόβιων οργανισμών, τη βελτίωση της παραγωγής και ποιότητά τους, στην αλληλεπίδραση υδατοκαλλιεργειών και περιβάλλοντος, στη βελτίωση των γεννητόρων, στη σύνθεση και τεχνολογία παρασκευής ιχθυοτροφών, στην επιλογή και καλλιέργεια νέων ειδών, στην ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής και μεθοδολογιών διαχείρισης για όλα τα στάδια ανάπτυξης των εκτρεφόμενων οργανισμών, τον έλεγχο και ενίσχυση της φυσικής παραγωγικότητας των υδάτινων συστημάτων καθώς και τις μεθοδολογίες διαχείρισης ενυδρείων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο