espa logo
Πανεπιστήμιο Πατρών, Γ. Σεφέρη 2, Αγρίνιο atekerle@upatras.gr +302641074204

Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων, Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων, Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων, Τμήματος Χημικών Μηχανικών, ασχολείται με τη φυσικοχημική και βιολογική επεξεργασία αποβλήτων (στερεών και υγρών). Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό/κατασκευή και λειτουργία τέτοιων μονάδων βιομηχανικής κλίμακας.

Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Δημήτρης Βαγενάς

Επιστημονική κατάρτιση

  • Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός, Πανεπιστήμιο Πατρών, 1991.
  • Διδακτορικό, Χημικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, 1995.

Ερευνητικές και άλλες δραστηριότητες

  • Επεξεργασία πόσιμου νερού: απομάκρυνση υδρόθειου, αμμωνίας, σιδήρου, μαγγανίου (www.water-biofilter.gr), υδρογοντροφική απονιτροποίηση.
  • Επεξεργασία αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων: ελαιοτριβείου, βρώσιμης ελιάς, τυροκομείου.
  • Επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων: εξασθενούς χρωμίου.
  • Εφαρμογές μικροφυκών για επεξεργασία υγρών αποβλήτων και παραγωγή βιοντίζελ.
  • Μοντελοποίηση βιολογικών διεργασιών

Ο Κώστας Παπαδόπουλος σπούδασε στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου αποφοίτησε το 2018. Από τότε, είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο τμήμα και μέλος του ‘Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Συστημάτων’, ενώ το 2021 συνεργάστηκε για έξι μήνες με το Algal Innovation Center του πανεπιστημίου του Cambridge. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζει στη μελέτη και μοντελοποίηση βιώσιμων διεργασιών επεξεργασίας και αξιοποίησης υγρών αποβλήτων με χρήση φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών.

Ο Ανδρέας Μπενέκος, σπούδασε στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου και αποφοίτησε το 2018. Επί του παρόντος είναι Υποψήφιος Διδάκτορας, Δ.Π.Σ. του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μελέτη και ανάπτυξη καλλιεργειών αυτότροφων υδρογονοτροφικών απονιτροποιητικών βακτηρίων για εφαρμογές σε βιο-αντιδραστήρες απονιτροποίησης πόσιμου νερού, καθώς και μαθηματική μοντελοποίηση διεργασιών που επιτελούνται σε βιο-αντιδραστήρες.

Η Στεφανία Πατσιαλού σπούδασε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, από όπου απέκτησε το Πτυχίο της το 2016. Ακολούθως, συνέχισε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ίδιου Τμήματος για το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ανόργανη Χημεία. Το 2020 ξεκίνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα της αφορούν στη μελέτη χρήσης βιολογικών φίλτρων για την επεξεργασία βιομηχανικών λυμάτων καθώς και στη μελέτη μικτών καλλιεργειών μικροφυκών για ανάκτηση υψηλής αξίας προϊόντων από ρεύματα αποβλήτων.

Η Χαρίκλεια Ζαμπέτα σπούδασε Χημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2018 εντάχθηκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος του τμήματος Χημικών Μηχανικών στο τομέα Μηχανική Διεργασιών και Περιβάλλοντος. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την φυσικοχημική επεξεργασία υγρών αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα την μελέτη των μεθόδων ηλεκτροκροκίδωση και σπηλαίωση.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο