Το ερευνητικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας (ΕΜ) σχετίζεται με τη μελέτη και την παραγωγή μικροβιακών λιπιδίων (SCOs) από ελαιογόνους μικροοργανισμούς, τα οποία έχουν εξαιρετική σύσταση ή δομή, υψηλού βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του ΕΜ επικεντρώνονται στην επίδραση της χρήσης ζωοτροφών που περιέχουν μικροστοιχεία και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) στην ανάπτυξη των ψαριών και τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου από την κατανάλωση αυτών των ψαριών. Η έρευνα στο ΕΜ περιλαμβάνει, επίσης, την ανάπτυξη καινοτόμων βιοτεχνολογικών εφαρμογών, καλλιεργώντας επιλεγμένα ελαιογόνα στελέχη μικροοργανισμών σε υποστρώματα χαμηλού κόστους (αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα, ακατέργαστη γλυκερόλη, υγρά απόβλητα ελαιοτριβείου, κ.ά.) προς παραγωγή SCOs πλούσιων σε PUFAs ή περαιτέρω μετατροπή τους σε βιοκαύσιμα (βιοντήζελ, βιο-υδρογόνο), μειώνοντας την τοξικότητα των αποβλήτων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη βιολογική παραγωγή τροφίμων. Επιπλέον, η βασική έρευνα επικεντρώνεται στην αποσαφήνιση σημαντικών βιοχημικών γεγονότων στα κύτταρα των ελαιογόνων μικροοργανισμών, καλλιεργούμενα σε υδρόφιλα και/ή υδρόφοβα υποστρώματα.
Δίπλωμα Γεωπονικών Επιστημών, Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (1982).
Diplôme d’Etudes Approfondies en Sciences des Aliments, Nutrition, Fermentation, Université des Sciences et Techniques du Languedoc, Montpellier II – France (1986).
Doctorat en Biochimie, Biologie Cellulaire et Moléculaire, Université des Sciences et Techniques du Languedoc, Montpellier II – France (1989).
Μεταδιδακτορική έρευνα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1990-93).
Η Αλεξάνδρα Δασκαλάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη «Βιολογική Τεχνολογία». Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα της εστιάζονται στη μελέτη των ελαιογόνων μικροοργανισμών τόσο ετερότροφων (ζυμών, μυκήτων) όσο και αυτότροφων (μικροφύκων) και των διεργασιών ζύμωσης αυτών (στερεάς ή υγρής, αερόβιας ή αναερόβιας) προς παραγωγή μικροβιακών μεταβολικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (π.χ. ελαία μονοκύτταρων οργανισμών, οργανικών οξέων, μικροβιακών πρωτεϊνών κ.ά.).
Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Βιολογίας
Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Βιολογίας
Το ερευνητικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας (ΕΜ) σχετίζεται με τη μελέτη και την παραγωγή μικροβιακών λιπιδίων (SCOs) από ελαιογόνους μικροοργανισμούς, τα οποία έχουν εξαιρετική σύσταση ή δομή, υψηλού βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του ΕΜ επικεντρώνονται στην επίδραση της χρήσης ζωοτροφών που περιέχουν μικροστοιχεία και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) στην ανάπτυξη των ψαριών και τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου από την κατανάλωση αυτών των ψαριών. Η έρευνα στο ΕΜ περιλαμβάνει, επίσης, την ανάπτυξη καινοτόμων βιοτεχνολογικών εφαρμογών, καλλιεργώντας επιλεγμένα ελαιογόνα στελέχη μικροοργανισμών σε υποστρώματα χαμηλού κόστους (αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα, ακατέργαστη γλυκερόλη, υγρά απόβλητα ελαιοτριβείου, κ.ά.) προς παραγωγή SCOs πλούσιων σε PUFAs ή περαιτέρω μετατροπή τους σε βιοκαύσιμα (βιοντήζελ, βιο-υδρογόνο), μειώνοντας την τοξικότητα των αποβλήτων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη βιολογική παραγωγή τροφίμων. Επιπλέον, η βασική έρευνα επικεντρώνεται στην αποσαφήνιση σημαντικών βιοχημικών γεγονότων στα κύτταρα των ελαιογόνων μικροοργανισμών, καλλιεργούμενα σε υδρόφιλα και/ή υδρόφοβα υποστρώματα.
Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Γεώργιος Αγγελής
Γεώργιος Αγγελής
Επιστημονική κατάρτιση
Ερευνητικές και άλλες δραστηριότητες
Αλεξάνδρα Δασκαλάκη
Η Αλεξάνδρα Δασκαλάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη «Βιολογική Τεχνολογία». Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα της εστιάζονται στη μελέτη των ελαιογόνων μικροοργανισμών τόσο ετερότροφων (ζυμών, μυκήτων) όσο και αυτότροφων (μικροφύκων) και των διεργασιών ζύμωσης αυτών (στερεάς ή υγρής, αερόβιας ή αναερόβιας) προς παραγωγή μικροβιακών μεταβολικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (π.χ. ελαία μονοκύτταρων οργανισμών, οργανικών οξέων, μικροβιακών πρωτεϊνών κ.ά.).